Wkb en modulair bouwen

Door: Erik Schot en Gelly Sehat

Inleiding 

Vanwege de huidige woningnood wil het Ministerie van BZK dat er 15.000 flexwoningen per jaar gebouwd worden om urgent woningzoekenden snel een dak boven het hoofd te bieden. Flexwoningen zijn woningen die tijdelijk bestaan of vaste woningen die onder een tijdelijk contract verhuurd worden. Ze zijn snel te realiseren, betaalbaar en toegankelijker dan reguliere woningen. Het modulair bouwen neemt in hoog tempo toe en op 1 januari 2024 treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Deze manier van bouwen vraagt een andere vorm van kwaliteitscontrole. Ook fabrieksmatige delen die ter plaatse in elkaar worden gezet moeten voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de opvolger van het Bouwbesluit 2012. In dit artikel wordt vanuit het perspectief van een kwaliteitsborger beschreven hoe voor deze specifieke vorm van bouwen de kwaliteitsborging kan worden ingericht. Het ultieme doel daarbij is om de verklaring af te geven vóórdat het modulair bouwen start.  

Kenmerken modulaire bouw 

Modulair bouwen is op een aantal punten vernieuwend ten opzichte van de meer traditionele wijze van bouwen. Dat wordt in deze paragraaf kort beschreven, waarbij specifiek enkele voordelen van modulaire bouw ten opzichte van traditionele bouw worden benoemd.  

Tijdwinst 

In de traditionele bouw is ieder gebouw maatwerk, dus wijken ontwerp en productie steeds opnieuw af van eerdere projecten. De modulaire bouw kent een heel ander proces, waarbij woningen op een industriële manier worden geproduceerd. Vooraf zijn zowel de prestaties als de regels waaraan de woning moet voldoen bekend, waardoor een modulaire bouwer de woningen als product kan produceren met een vaste, gespecifieerde prestatie. Toepassing van deze vooraf gespecifieerde producten verkort het controleproces en maakt de documentatie onder de komende Wkb eenvoudiger. Dat betekent een aanzienlijke tijdwinst ten opzichte van de traditionele bouw. 

Flexibiliteit en duurzaamheid 

In de modulaire bouw wordt een woongebouw samengesteld uit demonteerbare modules. Tijdens de gebruiksduur kan de bouwer het woongebouw aanpassen in omvang en functie door simpelweg modules te verwijderen, samen te voegen of toe te voegen. Het is zelfs mogelijk om het gebouw volledig te verplaatsen naar een andere plek. Daarom onderscheidt deze manier van bouwen zich in flexibiliteit. Dat werpt een ander licht op vastgoed. We zullen ook met een andere blik naar de bestaande planologische procedures moeten kijken, gelet op het – verouderde – uitgangspunt dat een bouwwerk gedurende 50 tot 100 jaar ongewijzigd op eenzelfde plek staat.  

De technische levensduur van modulaire woningen is 50 jaar, net als traditioneel gebouwde woningen. Maar het productieproces, de herbruikbare modules en herbruikbare materialen bij modulair bouwen levert veel milieuwinst op; ongeveer 30% minder CO2 en 80% minder bouwafval. Bovendien betekent productie in de fabriek minder bouwverkeer, minder bouwoverlast en minder fijnstof op de bouwlocatie.   

Meer efficiëntie en minder materiaalverspilling 

Fabrieksmatige productie en constructie van bouwdelen gebeurt grotendeels in een omgeving die optimaal is ingericht voor deze processen. Daardoor kunnen fabricage en constructie beter op elkaar afgestemd worden en verbetert de efficiëntie. Vergeleken met conventionele bouw halveert de modulaire constructie het netto afval. Het leidt ook tot betere voorraadbeheersing, vermindering van het aantal fouten en minder onopzettelijke schade.  

Minder energieverbruik en meer hergebruik 

Op conventionele bouwplaatsen zijn zowel energieverbruik als emissies moeilijker te beheersen dan in een fabriek. Fabrieksmatige productie leidt dus tot vermindering van energieverbruik en emissies. Ook omdat voor modulaire bouwwerken minder werknemers op de bouwlocatie nodig zijn. Daardoor vermindert het energieverbruik voor onder meer transport, elektrisch gereedschap en verlichting. Modulaire constructie betekent eenvoudige, betaalbare aanpassing of demontage van componenten tot onderdelen voor hergebruik of recycling. Dit kan bijdragen aan een beter aanpasbaar, flexibeler en toekomstbestendiger gebouw.   

Minder overlast en besparing op bouwkosten  

Omdat modulaire gebouwen minder werknemers, vrachtverkeer en materiaalopslag vragen is het proces op de bouwlocatie een stuk korter en zijn geluidsoverlast en emissies minder. Dit betekent minder overlast voor omwonenden van de bouwlocatie. De verhoogde bouwsnelheid zorgt voor een flinke besparing op de bouwkosten. Het bouwen en in gebruik nemen van een modulair gebouw kost gemiddeld 25 tot 30% minder tijd dan conventionele bouw.   

Modulair bouwen en toetsing aan Bouwbesluit 2012 en Bbl 

Bij modulair bouwen is er sprake van een standaardproduct dat vooraf kan worden getoetst aan het huidige Bouwbesluit en vanaf 1 januari 2024 aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Worden fabrieksmatig geproduceerde woningen volgens een goed gedocumenteerde standaardwijze geproduceerd, dan kan een groot deel van de traditionele bouwplantoets komen te vervallen. Alleen afwijkingen van de standaard, de montage op locatie en locatiegebonden factoren vragen dan nog projectgebonden controle op de bouwplaats.  

Dit worden in de Wkb ‘bijzondere lokale omstandigheden’ genoemd. Denk daarbij onder meer aan de manier van funderen vanwege de draagkracht van de grond en voorschriften met betrekking tot omgevingsgeluid.  

Beperkte toetsing 

Biedt een bouwer modulaire woningconcepten aan, dan kan de kwaliteitsborger met de ondernemer een beperkte toetsing afspreken van plannen die binnen het concept vallen. Dit kan op voorwaarde dat de ondernemer een beschrijving levert van het woningconcept en mogelijke varianten. Daarna beoordeelt de kwaliteitsborger of dat woningconcept voldoende standaard of modulair is en of het concept ‘af fabriek’ aan de voorschriften voldoet.  

Is een woningconcept geschikt voor   een beperkte toetsing, dan kan dat onder de volgende voorwaarden: 

  • De kwaliteitsborger heeft eerder een woning volgens dezelfde standaard getoetst; 

  • Wijzigingen ten opzichte van de standaard zijn vooraf helder beschreven, eventueel onder verwijzing naar een eerder beschreven variant; 

  • De kwaliteitsborger toetst de locatie-afhankelijke onderdelen van het plan zoals geotechniek, geluidsbelasting en eventuele regels samenhangend met een brandaandachtsgebied;  

  • De kwaliteitsborger analyseert de consequenties van de afwijkingen voor het voldoen aan de eisen en beoordeelt op basis daarvan het plan; 

  • Steekproefsgewijs beoordeelt de kwaliteitsborger ieder plan op de volgende onderdelen: 

    • Fundering in relatie tot sondering. 

    • Bijzonderheden zoals kelders, asymmetrie etc. 

    • Bouwfysica en installaties. 

    • BENG in samenhang met tekeningen. 

    • De maatwerkvoorschriften, maatwerkregels en bijzondere lokale omstandigheden die van toepassing zijn op de bouwactiviteit. 

Typegoedkeuring modulaire woningen 

Onlangs riep Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, op tot een landelijke toelatingstoets voor conceptuele bouw. Een typegoedkeuring van modulair gebouwde woningen als één van de maatregelen om tot versnelling van de woningbouw te komen.1 Dit is een logische gedachte; waarom zou elke gemeente ieder project met bepaalde woningtypen steeds opnieuw moeten beoordelen om een bouwvergunning af te geven? Een eenmaal door de RDW goedgekeurd automodel mag tenslotte overal in Nederland de weg op. In principe dan, want per auto worden ook de fabricage en assemblage gecontroleerd om zeker te weten dat bijvoorbeeld de remmen het doen.  

Ook bij een typegoedkeuring van een modulair gebouwde woning vragen de specifieke kenmerken van de omgeving om een lokale beoordeling. Eisen zoals constructieve veiligheid, bruikbaarheid en energieprestaties die voortvloeien uit het Bouwbesluit 2012 kunnen op planniveau wel éénmalig getoetst worden. Maar net als bij auto’s moet er voldoende zekerheid bestaan over het eindproduct en de manier waarop dat tot stand komt. Dat betekent dat er, naast een typegoedkeuring van een woning, ook een certificering moet komen voor het plaatsen van deze woningen in concrete projecten.  

Modulaire woningen komen vrijwel compleet uit de fabriek en er bestaan al verschillende beoordelingsrichtlijnen voor deze woningtypen. Op basis daarvan is het in principe dus al mogelijk om voor zulke woningtypen tot een goedkeuring vooraf te komen. Daarmee is de certificering van de productie in de fabriek geregeld en is de certificering voor plaatsing relatief eenvoudig te behalen. Vanzelfsprekend moet die vervolgstap wel in een concrete situatie op projectniveau worden gezet. 

Rol kwaliteitsborger bij modulair bouwen 

De rol van de kwaliteitsborger is bij modulair bouwen sterk afhankelijk van de manier van documenteren door de fabrikant, goedkeuring op onderdelen of bijvoorbeeld een typegoedkeuring. In de praktijk betekent de Wkb voor bouwers dat ze heel goed moeten vastleggen hoe ze hun producten maken. Wordt er niets vastgelegd dan is de rol van de kwaliteitsborger in de uitvoeringsfase groter dan wanneer onderdelen vooraf aantoonbaar aan het Bbl voldoen. Werkt een modulair bouwer vanuit een 2D- of 3D-model dan ligt er al veel vast en kunnen kwaliteitscontroles tijdens de productie bijvoorbeeld met tablets worden geregistreerd. Bij een industriële bouwer of fabrikant wordt veel in standaardprocessen uitgevoerd. Het eigen werk wordt volgens de richtlijnen van het interne kwaliteitssysteem en de certificaten gecontroleerd. Gecertificeerde productie in de modulaire bouw zorgt ervoor dat de interne kwaliteitsborging bij de fabrikant al op orde is. Daarom hoeft de kwaliteitsborger minder controles uit te voeren.  

Een kwaliteitsborger voert risicogestuurd controles uit. Is er een laag risico op het niet voldoen aan het Bouwbesluit/Bbl dan wordt minder gecontroleerd. Is dit risico hoog, dan wordt meer gecontroleerd. Bij modulaire bouw met ‘typegoedkeuring’ hoeft er minder gecontroleerd te worden, maar steekproefsgewijze controles op onderdelen die in een hoge risicoklasse vallen kunnen wel voorkomen. Daarbij kun je denken aan omgevingsgeluid, bouwen langs een snelweg of een route met gevaarlijk transport. Ook op de bouwplaats zal risicogestuurd toezicht plaatsvinden. Het risico bepaalt hierbij of de aannemer het werk zelf controleert waarna de kwaliteitsborger digitaal valideert, of dat de kwaliteitsborger op locatie de controle uitvoert. Daarnaast is de kwaliteitsborger verplicht om de bijzondere lokale omstandigheden en gelijkwaardige oplossingen vast te leggen.  

Het streven is naar een typegoedkeuring met steekproefsgewijze controles in de fabriek en risicogestuurd toezicht op de bouwplaats. Maar een kwaliteitsborger wil ernaartoe dat de aannemer zelf het eigen werk beter vastlegt. Dit zorgt ervoor dat de aannemer zich bewuster wordt van wat hij maakt. Daardoor ontstaat uiteindelijk een betere kwaliteit voor de hele sector met minder faalkosten. Vastlegging van kwaliteit en voldoen aan de regelgeving maakt het eindproduct aantoonbaar beter. Met als resultaat een aantoonbaar kwalitatieve woning voor de eindgebruiker. 

Conclusie 

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) treedt op 1 januari 2024 in werking. In termen van deze wet kan de typegoedkeuring van een modulair gebouwde woning de verplichte plan- en risicobeoordeling van het bouwplan vervangen. Om de woning ‘as built’ te kunnen beoordelen moet de onafhankelijke kwaliteitsborger ook de productie en plaatsing controleren. Dit is een relatief kostbaar deel van het borgingsproces. Als dit ook gecertificeerd wordt hoeft de kwaliteitsborger de bouwlocatie minder vaak te bezoeken. Daar is veel winst te behalen. Als een kwaliteitsborger een gerechtvaardigd vertrouwen heeft dat een bouwwerk voldoet aan de bouwtechnische voorschriften, kan een verklaring worden afgegeven. Het ultieme doel is om die verklaring af te kunnen geven voordat het modulair bouwen van start gaat. 

Meer informatie? Neem contact met ons op via onze website: www.plangarant.nl

Inleiding 

Vanwege de huidige woningnood wil het Ministerie van BZK dat er 15.000 flexwoningen per jaar gebouwd worden om urgent woningzoekenden snel een dak boven het hoofd te bieden. Flexwoningen zijn woningen die tijdelijk bestaan of vaste woningen die onder een tijdelijk contract verhuurd worden. Ze zijn snel te realiseren, betaalbaar en toegankelijker dan reguliere woningen. Het modulair bouwen neemt in hoog tempo toe en op 1 januari 2024 treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Deze manier van bouwen vraagt een andere vorm van kwaliteitscontrole. Ook fabrieksmatige delen die ter plaatse in elkaar worden gezet moeten voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de opvolger van het Bouwbesluit 2012. In dit artikel wordt vanuit het perspectief van een kwaliteitsborger beschreven hoe voor deze specifieke vorm van bouwen de kwaliteitsborging kan worden ingericht. Het ultieme doel daarbij is om de verklaring af te geven vóórdat het modulair bouwen start.  

Kenmerken modulaire bouw 

Modulair bouwen is op een aantal punten vernieuwend ten opzichte van de meer traditionele wijze van bouwen. Dat wordt in deze paragraaf kort beschreven, waarbij specifiek enkele voordelen van modulaire bouw ten opzichte van traditionele bouw worden benoemd.  

Tijdwinst 

In de traditionele bouw is ieder gebouw maatwerk, dus wijken ontwerp en productie steeds opnieuw af van eerdere projecten. De modulaire bouw kent een heel ander proces, waarbij woningen op een industriële manier worden geproduceerd. Vooraf zijn zowel de prestaties als de regels waaraan de woning moet voldoen bekend, waardoor een modulaire bouwer de woningen als product kan produceren met een vaste, gespecifieerde prestatie. Toepassing van deze vooraf gespecifieerde producten verkort het controleproces en maakt de documentatie onder de komende Wkb eenvoudiger. Dat betekent een aanzienlijke tijdwinst ten opzichte van de traditionele bouw. 

Flexibiliteit en duurzaamheid 

In de modulaire bouw wordt een woongebouw samengesteld uit demonteerbare modules. Tijdens de gebruiksduur kan de bouwer het woongebouw aanpassen in omvang en functie door simpelweg modules te verwijderen, samen te voegen of toe te voegen. Het is zelfs mogelijk om het gebouw volledig te verplaatsen naar een andere plek. Daarom onderscheidt deze manier van bouwen zich in flexibiliteit. Dat werpt een ander licht op vastgoed. We zullen ook met een andere blik naar de bestaande planologische procedures moeten kijken, gelet op het – verouderde – uitgangspunt dat een bouwwerk gedurende 50 tot 100 jaar ongewijzigd op eenzelfde plek staat.  

De technische levensduur van modulaire woningen is 50 jaar, net als traditioneel gebouwde woningen. Maar het productieproces, de herbruikbare modules en herbruikbare materialen bij modulair bouwen levert veel milieuwinst op; ongeveer 30% minder CO2 en 80% minder bouwafval. Bovendien betekent productie in de fabriek minder bouwverkeer, minder bouwoverlast en minder fijnstof op de bouwlocatie.   

Meer efficiëntie en minder materiaalverspilling 

Fabrieksmatige productie en constructie van bouwdelen gebeurt grotendeels in een omgeving die optimaal is ingericht voor deze processen. Daardoor kunnen fabricage en constructie beter op elkaar afgestemd worden en verbetert de efficiëntie. Vergeleken met conventionele bouw halveert de modulaire constructie het netto afval. Het leidt ook tot betere voorraadbeheersing, vermindering van het aantal fouten en minder onopzettelijke schade.  

Minder energieverbruik en meer hergebruik 

Op conventionele bouwplaatsen zijn zowel energieverbruik als emissies moeilijker te beheersen dan in een fabriek. Fabrieksmatige productie leidt dus tot vermindering van energieverbruik en emissies. Ook omdat voor modulaire bouwwerken minder werknemers op de bouwlocatie nodig zijn. Daardoor vermindert het energieverbruik voor onder meer transport, elektrisch gereedschap en verlichting. Modulaire constructie betekent eenvoudige, betaalbare aanpassing of demontage van componenten tot onderdelen voor hergebruik of recycling. Dit kan bijdragen aan een beter aanpasbaar, flexibeler en toekomstbestendiger gebouw.   

Minder overlast en besparing op bouwkosten  

Omdat modulaire gebouwen minder werknemers, vrachtverkeer en materiaalopslag vragen is het proces op de bouwlocatie een stuk korter en zijn geluidsoverlast en emissies minder. Dit betekent minder overlast voor omwonenden van de bouwlocatie. De verhoogde bouwsnelheid zorgt voor een flinke besparing op de bouwkosten. Het bouwen en in gebruik nemen van een modulair gebouw kost gemiddeld 25 tot 30% minder tijd dan conventionele bouw.   

Modulair bouwen en toetsing aan Bouwbesluit 2012 en Bbl 

Bij modulair bouwen is er sprake van een standaardproduct dat vooraf kan worden getoetst aan het huidige Bouwbesluit en vanaf 1 januari 2024 aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Worden fabrieksmatig geproduceerde woningen volgens een goed gedocumenteerde standaardwijze geproduceerd, dan kan een groot deel van de traditionele bouwplantoets komen te vervallen. Alleen afwijkingen van de standaard, de montage op locatie en locatiegebonden factoren vragen dan nog projectgebonden controle op de bouwplaats.  

Dit worden in de Wkb ‘bijzondere lokale omstandigheden’ genoemd. Denk daarbij onder meer aan de manier van funderen vanwege de draagkracht van de grond en voorschriften met betrekking tot omgevingsgeluid.  

Beperkte toetsing 

Biedt een bouwer modulaire woningconcepten aan, dan kan de kwaliteitsborger met de ondernemer een beperkte toetsing afspreken van plannen die binnen het concept vallen. Dit kan op voorwaarde dat de ondernemer een beschrijving levert van het woningconcept en mogelijke varianten. Daarna beoordeelt de kwaliteitsborger of dat woningconcept voldoende standaard of modulair is en of het concept ‘af fabriek’ aan de voorschriften voldoet.  

Is een woningconcept geschikt voor   een beperkte toetsing, dan kan dat onder de volgende voorwaarden: 

  • De kwaliteitsborger heeft eerder een woning volgens dezelfde standaard getoetst; 

  • Wijzigingen ten opzichte van de standaard zijn vooraf helder beschreven, eventueel onder verwijzing naar een eerder beschreven variant; 

  • De kwaliteitsborger toetst de locatie-afhankelijke onderdelen van het plan zoals geotechniek, geluidsbelasting en eventuele regels samenhangend met een brandaandachtsgebied;  

  • De kwaliteitsborger analyseert de consequenties van de afwijkingen voor het voldoen aan de eisen en beoordeelt op basis daarvan het plan; 

  • Steekproefsgewijs beoordeelt de kwaliteitsborger ieder plan op de volgende onderdelen: 

    • Fundering in relatie tot sondering. 

    • Bijzonderheden zoals kelders, asymmetrie etc. 

    • Bouwfysica en installaties. 

    • BENG in samenhang met tekeningen. 

    • De maatwerkvoorschriften, maatwerkregels en bijzondere lokale omstandigheden die van toepassing zijn op de bouwactiviteit. 

Typegoedkeuring modulaire woningen 

Onlangs riep Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, op tot een landelijke toelatingstoets voor conceptuele bouw. Een typegoedkeuring van modulair gebouwde woningen als één van de maatregelen om tot versnelling van de woningbouw te komen.1 Dit is een logische gedachte; waarom zou elke gemeente ieder project met bepaalde woningtypen steeds opnieuw moeten beoordelen om een bouwvergunning af te geven? Een eenmaal door de RDW goedgekeurd automodel mag tenslotte overal in Nederland de weg op. In principe dan, want per auto worden ook de fabricage en assemblage gecontroleerd om zeker te weten dat bijvoorbeeld de remmen het doen.  

Ook bij een typegoedkeuring van een modulair gebouwde woning vragen de specifieke kenmerken van de omgeving om een lokale beoordeling. Eisen zoals constructieve veiligheid, bruikbaarheid en energieprestaties die voortvloeien uit het Bouwbesluit 2012 kunnen op planniveau wel éénmalig getoetst worden. Maar net als bij auto’s moet er voldoende zekerheid bestaan over het eindproduct en de manier waarop dat tot stand komt. Dat betekent dat er, naast een typegoedkeuring van een woning, ook een certificering moet komen voor het plaatsen van deze woningen in concrete projecten.  

Modulaire woningen komen vrijwel compleet uit de fabriek en er bestaan al verschillende beoordelingsrichtlijnen voor deze woningtypen. Op basis daarvan is het in principe dus al mogelijk om voor zulke woningtypen tot een goedkeuring vooraf te komen. Daarmee is de certificering van de productie in de fabriek geregeld en is de certificering voor plaatsing relatief eenvoudig te behalen. Vanzelfsprekend moet die vervolgstap wel in een concrete situatie op projectniveau worden gezet. 

Rol kwaliteitsborger bij modulair bouwen 

De rol van de kwaliteitsborger is bij modulair bouwen sterk afhankelijk van de manier van documenteren door de fabrikant, goedkeuring op onderdelen of bijvoorbeeld een typegoedkeuring. In de praktijk betekent de Wkb voor bouwers dat ze heel goed moeten vastleggen hoe ze hun producten maken. Wordt er niets vastgelegd dan is de rol van de kwaliteitsborger in de uitvoeringsfase groter dan wanneer onderdelen vooraf aantoonbaar aan het Bbl voldoen. Werkt een modulair bouwer vanuit een 2D- of 3D-model dan ligt er al veel vast en kunnen kwaliteitscontroles tijdens de productie bijvoorbeeld met tablets worden geregistreerd. Bij een industriële bouwer of fabrikant wordt veel in standaardprocessen uitgevoerd. Het eigen werk wordt volgens de richtlijnen van het interne kwaliteitssysteem en de certificaten gecontroleerd. Gecertificeerde productie in de modulaire bouw zorgt ervoor dat de interne kwaliteitsborging bij de fabrikant al op orde is. Daarom hoeft de kwaliteitsborger minder controles uit te voeren.  

Een kwaliteitsborger voert risicogestuurd controles uit. Is er een laag risico op het niet voldoen aan het Bouwbesluit/Bbl dan wordt minder gecontroleerd. Is dit risico hoog, dan wordt meer gecontroleerd. Bij modulaire bouw met ‘typegoedkeuring’ hoeft er minder gecontroleerd te worden, maar steekproefsgewijze controles op onderdelen die in een hoge risicoklasse vallen kunnen wel voorkomen. Daarbij kun je denken aan omgevingsgeluid, bouwen langs een snelweg of een route met gevaarlijk transport. Ook op de bouwplaats zal risicogestuurd toezicht plaatsvinden. Het risico bepaalt hierbij of de aannemer het werk zelf controleert waarna de kwaliteitsborger digitaal valideert, of dat de kwaliteitsborger op locatie de controle uitvoert. Daarnaast is de kwaliteitsborger verplicht om de bijzondere lokale omstandigheden en gelijkwaardige oplossingen vast te leggen.  

Het streven is naar een typegoedkeuring met steekproefsgewijze controles in de fabriek en risicogestuurd toezicht op de bouwplaats. Maar een kwaliteitsborger wil ernaartoe dat de aannemer zelf het eigen werk beter vastlegt. Dit zorgt ervoor dat de aannemer zich bewuster wordt van wat hij maakt. Daardoor ontstaat uiteindelijk een betere kwaliteit voor de hele sector met minder faalkosten. Vastlegging van kwaliteit en voldoen aan de regelgeving maakt het eindproduct aantoonbaar beter. Met als resultaat een aantoonbaar kwalitatieve woning voor de eindgebruiker. 

Conclusie 

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) treedt op 1 januari 2024 in werking. In termen van deze wet kan de typegoedkeuring van een modulair gebouwde woning de verplichte plan- en risicobeoordeling van het bouwplan vervangen. Om de woning ‘as built’ te kunnen beoordelen moet de onafhankelijke kwaliteitsborger ook de productie en plaatsing controleren. Dit is een relatief kostbaar deel van het borgingsproces. Als dit ook gecertificeerd wordt hoeft de kwaliteitsborger de bouwlocatie minder vaak te bezoeken. Daar is veel winst te behalen. Als een kwaliteitsborger een gerechtvaardigd vertrouwen heeft dat een bouwwerk voldoet aan de bouwtechnische voorschriften, kan een verklaring worden afgegeven. Het ultieme doel is om die verklaring af te kunnen geven voordat het modulair bouwen van start gaat. 

Meer informatie? Neem contact met ons op via onze website: www.plangarant.nl

Door: Erik Schot en Gelly Sehat

Wkb en modulair bouwen